Oletko jo nähnyt Hyvät Siskot? Vastaa kyselyyn!

Viihdyitkö seurassamme? Kerro meille missä onnistuimme ja missä meillä on petraamisen tarvetta! Vastaa kyselyyn ja olet mukana kehittämässä Laukes-elämystä edelleen - voit myös voittaa liput seuraavaan tuotantoomme! Siirry kyselyyn TÄSTä.


2017: Hyvät siskot


Hyvät siskot kertoo naisten äänioikeustaistelusta Suomessa musikaalikomedian keinoin. Palkitun käsikirjoittaja Outi Keskevaarin 1900-luvun alkuun sijoittuvaa tarinaa voimistavat suomalaisten naisartistien esittämät kappaleet uusina, hehkuvina sovituksina. Siskojen ohjauksesta vastaa Lahden kaupunginteatterin Vertigo-ohjauksellakin säväyttänyt Tommi Kainulainen.

Naisten äänioikeustaistelua seurataan kahden hyvin erilaisen sisaren silmin. Rohkea Ulrika heittäytyy täysillä mukaan naisaktivistien joukkoon, arempi Helga syttyy aatteeseen hitaammin mutta sitäkin voimallisemmin. Myös heidän aviomiehensä ovat erilaisia suhtautumisessaan naistensa touhuihin. Molemmat saavat loppujen lopuksi huomata, että harmiton "pikku harrastus" onkin jotain paljon suurempaa ja väkevämpää. Jotain jolla on voima siirtää vuoria, muuttaa maailmaa - ja kenties rikkoa avioliittoja.

Suomessa taistelu yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden puolesta oli ennen kaikkea taistelu vanhoillisten, valtaa pitävien luokkien ja työväestön välillä, mutta siinä ohessa myös naiset taistelivat asemastaan. Tulokset olivat mykistäviä: naiset saivat paitsi äänioikeuden myös oikeuden asettua ehdolle vaaleissa ja Suomessa valittiinkin vuonna 1906 maailman ensimmäiset naiskansanedustajat.

Naiset vapautuivat kertaheitolla sääty-, varallisuus- ja sukupuolirajoitteista - ja myös naimisissa olleet naiset saivat äänestää itse eikä heidän tarvinnut luovuttaa ääntään miestensä käyttöön. Tämä kaikki oli koko maailman mittakaavassa ennenkuulumatonta, varsinkin kun uutta vaalijärjestelmää oli ollut valmistelemassa perinteinen ”all male panel”.

Eläköön emansipaatio! Eläköön tyttöjen välinen ystävyys!

Rooleissa Laukesin tutut leidit Linda Hämäläinen, Anni Kajos ja Annamaria Karhulahti sekä uudet herrat Panu Kangas ja Osku Ärilä.

  • Käsikirjoitus: Outi Keskevaari
  • Ohjaus: Tommi Kainulainen
  • Musiikin johto: Asko Turkia
  • - - -
  • Puvustus: Riia Lampinen
  • Lavastus: Sari Paljakka
  • Valosuunnittelu: Harri Peltonen
  • Äänisuunnittelu: Tommi Raitala
  • Maskit ja kampaukset: Petra Leino
  • Tekninen tuotanto ja tarpeisto: Johanna Järvinen

Musiikkina kappaleita suomalaisilta naisartisteilta, niminä mm. Kaija Koo, Mariska, Anna Puu, Annikki Tähti, Metro-tytöt, Anna Abreu, Aino Ackté ja Erin.

Esityksen kesto 2h 20 min väliaikoineen